Vés al contingut

Partit Catòlic (Bèlgica)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPartit Catòlic
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologiacatolicisme polític Modifica el valor a Wikidata
ReligióEsglésia catòlica llatina Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticacentredreta Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1869
Data de dissolució o abolició1945 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Partit Catòlic fou un partit polític belga constituït el 1869 com a Partit Catòlic Confessional (neerlandès Confessionele Katholieke Partij).[1]

Història

[modifica]

El 1852 es va fundar a Gant la Union Constitutionelle et Conservatrice, que es va crear a Leuven el 1854, i a Antwerpen i Brussel·les el 1858. Era una associació que només era activa durant les eleccions. L'11 de juliol de 1864 es va crear la Fédération des Cercles catholiques et des Associations conservatrices (neerlandès Verbond van Katholieke Kringen en der Conservatieve Verenigingen).[2]

L'altre grup que va contribuir a la fundació cel partit eren els Cercles Catòlics, el més antic dels quals havia estat fundat a Bruges. Les conferències catòliques de Mechelen de 1863, 1864 i 1867 aplegaren els ultramontans o confessionals i els liberal-catòlics o constitucionals. Al Congrés de 1867 es va decidir crear una Lliga de Cercles Catòlics, que es va fundar el 22 d'octubre de 1868.

El Partit Catòlic, sota el lideratge de Charles Woeste, va guanyar per majoria absoluta les eleccions a la Cambra de Representants de Bèlgica de 1884 al Partit Liberal arran de la Schoolstrijd. Va mantenir la majoria absoluta fins a les eleccions de 1919. A les eleccions de 1921 es va presentar com a Union Catholique, i a les de 1936 com a Bloc Catholique. Després de la Segona Guerra Mundial el seu rol fou assumit pel seu successor, el Partit Social Cristià-Christelijke Volkspartij, que després de 1968 es va escindir en dues ales, el Partit Social Cristià (de parla francesa) i la Christelijke Volkspartij (CVP, de parla neerlandesa)

Membres destacats

[modifica]

Referències

[modifica]

Bibliografia

[modifica]
  • Luykx, Th.; Platel, Marc. Politieke geschiedenis van België [Història política de Bèlgica] (en neerlandès). 2 volums. Kluwer, 1985. 
  • Witte, Els; Craeybeckx, J.; Meynen, A. Politieke geschiedenis van België [Història política de Bèlgica] (en neerlandès). Antwerpen: Standaard, 1997.